lördag 9 februari 2013

Open your eyes and realize

Vår patriarkala samhällsstruktur är utformad som så att det är "ok" att kalla kvinnor vid de otroligt kvinnoförnedrande orden som "hora", "slyna", "fitta" eller "luder" utan att behöva känna skuld över att man bidrar till glappet mellan våra kön - som man faktiskt gör när man använder sig av dessa ord. Det är därför det är så pass många som inte ser att det finns ett hat mot kvinnor eftersom att dessa ord passerar förbi helt obemärkt i deras vardag utan att någon riktigt vågar reagera eller öppna ögonen. Det har ju varit en del av vår vardag så länge så varför skulle vi säga ifrån nu för? För det ska ni veta, de kvinnor som står upp för sin sak eller bara kommer med en mänsklig liten åsikt får så mycket hat och hot mot sig så det inte är klokt, alla som har sett Uppdrag Gransknings senaste avsnitt kan vittna om detta! Det krävs liksom så otroligt mycket av en kvinna att bara våga säga en ärlig tanke om vad hon tycker utan att få en anklagelse. 

Här är ett snuskigt tydligt exempel på kvinnans position i samhället från tidningen GQ. Naken, sårbar och ihopkrupen ungefär. 

Kvinnor har alltid hamnat längst ned i hierarkin. Folk måste tydligen alltid ha något att trycka ned på. Jag minns så väl när detta exempel blev klart för mig. Det var när jag var i Mexico City på ett museum för Mayaindianer och vi gick förbi denna grej:















Guiden började berätta om de olika figurerna och vad de betydde och plötsligt så brast jag ut "KVINNAN FINNS INTE ENS MED PÅ DENNA PYRAMID?" på spanska. Det är så sjukt att utvecklingen inte har kommit längre än såhär. Jag menar, vi kan använda oss utav dyra och högteknologiska mobiltelefoner men lever fortfarande kvar i någon slags stenåldersteori om att kvinnor är mindre värda än män?

Inga kommentarer: